Τι air condition να αγοράσω; Χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά κλιματιστικού

Δες τι Πρέπει να Ξέρεις πριν Ψάξεις Καινούργιο Κλιματιστικά, Κλιματιστικά - ποιο να διαλέξω;

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και ήδη σκέφτεσαι τον τρόπο που θα αντιμετωπίσεις τη ζέστη του καλοκαιριού.

Κατά καιρούς έχεις δοκιμάσει ανεμιστήρες κάθε είδους ενώ σε κάποια δωμάτια ίσως έχεις ήδη κάποιο παλιό, ενεργοβόρο air condition για καλοκαίρι & χειμώνα.

Πως θα κάνεις όμως την σωστή επιλογή;

Σε μια χώρα με υψηλές θερμοκρασίες όπως είναι η Ελλάδα, η αγορά του κατάλληλου κλιματιστικού είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Στις μέρες μας όμως, τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αυξήσεις των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, οδήγησαν πολλούς από εμάς να χρησιμοποιήσουν κατά κόρον αυτές τις συσκευές και για τη θέρμανση των σπιτιών.

Ζώντας σε αυτήν τη κοινωνική συγκυρία, αναδεικνύεται  με τον πιο εμφατικό τρόπο η χρησιμότητα μιας λύσης που συνδυάζει ψύξη και θέρμανση, όπως είναι τα κλιματιστικά τύπου inverter. Aυτές οι συσκευές ξεχωρίζουν για μια σειρά πλεονεκτημάτων, που χρήζουν της προσοχής σου:

Καλύπτονται από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, που τα καθιστούν λιγότερα ενεργοβόρα απ’ότι στο παρελθόν. Επιπλέον, χρησιμοποιούν σαφώς λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και από τα συμβατικά κλιματιστικά.
Είναι πιο αθόρυβα αν και ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Τα εξελιγμένα φίλτρα και οι ιονιστές που διαθέτουν, παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τη σκόνη, τα μικρόβια, τις δυσάρεστες μυρωδιές κτλ.
Χρήσιμες πληροφορίες!

Δείκτες μέτρησης απόδοσης & εξοικονόμησης ενέργειας συσκευών (SEER, SCOP & COP), τι σημαίνουν και γιατί πρέπει να τους προσέχουμε!SEER: πρόκειται για το συντελεστή απόδοσης της συσκευής, ο οποίος ορίζεται σαν ο λόγος της ετήσιας ανάγκης σε ψύξη προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται για την ψύξη SCOP: είναι ο αντίστοιχος συντελεστής απόδοσης της συσκευής σε θέρμανση, ο οποίος ορίζεται σαν ο λόγος της συνολικής ετήσιας ανάγκης σε θέρμανση προς την συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται σε θέρμανση.
[post_ad]Στην ουσία οι δείκτες SEER και SCOP μετρούν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας και την απόδοση του κλιματιστικού κατά τη συνήθη καθημερινή χρήση. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή κατηγορία κάθε κλιματιστικής συσκευής ορίζεται, ανάλογα με τις τιμές SEER και SCOP σύμφωνα με το παρακάτω πίνακα:

Ενεργειακή
Κατηγορία
SEERSCOP
A+++8,50 ≤ SEER5,10 ≤ SCOP
A++6,10 ≤ SEER < 8,504,60 ≤ SCOP < 5,10
A+5,60 ≤ SEER < 6,104,00 ≤ SCOP < 4,60
A5,10 ≤ SEER < 5,603,40 ≤ SCOP < 4,00
B4,60 ≤ SEER < 5,103,10 ≤ SCOP < 3,40
C4,10 ≤ SEER < 4,602,80 ≤ SCOP < 3,10
D3,60 ≤ SEER < 4,102,50 ≤ SCOP < 2,80
E3,10 ≤ SEER < 3,602,20 ≤ SCOP < 2,50
F2,60 ≤ SEER < 3,101,90 ≤ SCOP < 2,20
GSERR ≤ 2,60SCOP ≤ 1,90
Για να επιτραπεί σε ένα κλιματιστικό να εισαχθεί στην Ε.Ε., θα πρέπει ο συντελεστής SEER να είναι μεγαλύτερος του 3,60 και ο SCOP μεγαλύτερος του 3,40.

Το COP (Coefficient Of Performance) είναι ένας όρος που αφορά το συντελεστή απόδοσης, δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνεται. Οι τιμές του υπολογίζονται υπό ιδανικές συνθήκες, αλλά αυτό εξαρτάται και από παράγοντες όπως η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία, η υγρασία, οι απώλειες θέρμανσης.

Στα σύγχρονα inverter ο συντελεστής υπερβαίνει το 5, κάτι που συνδέεται με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο συντελεστής, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει η συγκεκριμένη συσκευή που έχουμε επιλέξει.

Οι τιμές των inverter είναι υψηλότερες από αυτές των απλών κλιματιστικών. Ωστόσο, οι δυνατότητές τους αλλά και η πολύπλευρη προσφορά τους σε βάθος χρόνου, τα καθιστούν μια value for money λύση για κάθε νοικοκυριό.

Πως θα επιλέξω το κατάλληλο κλιματιστικό για το σαλόνι μου;

Είναι ο σημαντικότερος χώρος του σπιτιού σου. Εκεί που μαζεύεται όλη η οικογένεια και θέλεις να έχει την ιδανική θερμοκρασία για να νοιώθεις άνετα εσύ και τα παιδιά σου. Η εύκολη λύση θα ήταν να αγοράσεις ένα φθηνό air – condition, το οποίο θα έβαζες να δουλεύει συνέχεια το καλοκαίρι ώστε να μετατρέπει το δωμάτιο σε… ψυγείο. Αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση  για πολλούς  – πολλούς λόγους.

Καταρχήν είναι μια αγορά την οποία θα αξιοποιήσεις μόνο το καλοκαίρι ενώ και στην περίπτωση που  επιλέξεις ένα air condition που παράγει και ζέστη, το κόστος του ρεύματος θα είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι αν είχες επιλέξει τη λύση ενός inverter. Ακόμη κι αν διαλέξεις ένα συμβατικό κλιματιστικό ίδιας ενεργειακής κλάσης με ένα inverter (π.χ. Α, ή Α+ κτλ. – δες και τι γράφαμε αναλυτικά για την ενεργειακή ετικέτα εδώ, ο τρόπος λειτουργίας αυτών των πιο εξελιγμένων κλιματιστικών τα καθιστά πιο οικονομικά.

Με μια φράση, θα λέγαμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εξωτερική μονάδα ενός inverter δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει όταν έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό μας. Αντίθετα, τα συμβατικά κλιματιστικά «καίνε» περισσότερο ρεύμα εξαιτίας των συχνών  «επανεκκινήσεων» που κάνουν οι εξωτερικές μονάδες τους.

Χρήσιμες πληροφορίες!| Μονάδα μέτρησης BTU, ας δούμε τι σημαίνει

Τα αρχικά σημαίνουν British Thermal Units (βρετανική μονάδα μέτρησης) όπου 1000 BTU = 0,293 kW. Με αυτήν μετριέται η απόδοση των κλιματιστικών διεθνώς και γι αυτό θα δείτε στις ετικέτες των συσκευών να αναγράφονται νούμερα όπως π.χ. «9.000 BTU». Για να διαπιστωθεί τι δυναμικότητας κλιματιστικό χρειάζεται σε κάθε χώρο, πολλαπλασιάζουμε τα τετραγωνικά του δωματίου x 350. Για παράδειγμα:

Αν έχουμε ένα δωμάτιο 25 τετραγωνικών μέτρων x 350 = 8.750, κάτι που σημαίνει ότι ο χώρος μπορεί να καλυφθεί από ένα κλιματιστικό με απόδοση περίπου 9.000 BTU.
[post_ad]Τι μου προσφέρει η τεχνολογία inverter;

Τα κλιματιστικά τύπου inverter μπορούν να ρυθμίζουν από μόνα τους την ισχύ τους ανάλογα με την θερμοκρασία που θέλουμε να πετύχουμε μέσα στο σπίτι και τις απώλειες του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συμπιεστή μεταβλητής απόδοσης που διαθέτουν ο οποίος και ρυθμίζει τις στροφές λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας. Με αυτό τον τρόπο η εξωτερική μονάδα ξεκινά αλλά δε σταματά τη λειτουργία της, μια διαδικασία που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και επομένως υπάρχει αποτελεσματικότερη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας. Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι ότι χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο ρεύμα απ’ότι ένα συμβατικό κλιματιστικό.

Πέρα από το κέρδος για την τσέπη σου στο κομμάτι της κατανάλωσης ρεύματος, οφείλεις να δώσεις προσοχή και στην επιλογή του μεγέθους της μονάδας καθώς και στο σημείο τοποθέτησής της. Αν έχεις για παράδειγμα, ένα ενιαίο χώρο (μαζί με τη κουζίνα) που είναι περίπου 35 – 40 τμ., χρειάζεται να πάρεις ένα ισχυρό μηχάνημα με απόδοση πάνω από 13 – 14.000 BTU (πολλαπλασιάζουμε τα τμ. x 350). Ρυθμίζοντας το θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία, θα μπορείς να απολαμβάνεις δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό το κλιματιστικό καλύπτει μόνο αυτόν το χώρο.

Σημαντική παράμετρος είναι και ο θόρυβος: σίγουρα δεν θέλεις να βλέπεις μια ταινία στην τηλεόραση και αντί να ακούς τη φωνή των πρωταγωνιστών, να έχεις στο αυτί σου έναν συνεχή και ενοχλητικό βόμβο από το κλιματιστικό που δουλεύει πάνω από το κεφάλι σου! Τα inverter εμφανίζονται και σε αυτό το πεδίο καλύτερα, καθώς η στάθμη του θορύβου στα περισσότερα μοντέλα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Σε ότι έχει να κάνει με την τοποθέτησή του, η καλύτερη λύση είναι να βάλεις το κλιματιστικό σε κάποιο σημείο πάνω στον τοίχο ώστε να πέφτει η δέσμη του αέρα στο κέντρο του δωματίου και όχι π.χ. πάνω στους καναπέδες (και κατ’επέκταση πάνω σου). Σε περίπτωση ενός ενιαίου χώρου (με την κουζίνα) που περιγράψαμε παραπάνω, θα πρέπει να αποφύγεις να το βάλεις κοντά στον απορροφητήρα της κουζίνας, καθώς θα τραβάει τις μυρωδιές από το μαγείρεμα και θα χρειάζεται ακόμη συχνότερα συντήρηση, λόγω των υδρατμών από τα λάδια, τα φαγητά κτλ.

Θέλω μια σίγουρη και ποιοτική λύση για τα δωμάτια των παιδιών μου

Στα υπνοδωμάτια, το δικό σου αλλά κυρίως των παιδιών σου, θα χρειαστεί να τοποθετήσεις μονάδες οι οποίες πρέπει να πληρούν ακόμη αυστηρότερες προδιαγραφές κατά τη γνώμη μας. Σε αντίθεση με το σαλόνι που είναι ένας χώρος που δέχεσαι και τους φίλους σου και υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση από σκόνη, μικρόβια, καπνό κτλ. σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους.Για να παρέχεται αποτελεσματικότερη προστασία στους προσωπικούς χώρους των παιδιών σου, θα χρειαστεί να δώσεις ιδιαίτερη φροντίδα στις προδιαγραφές των κλιματιστικών που θα εγκατασταθούν εκεί. Θα πρέπει να δώσεις βάρος στα φίλτρα που διαθέτουν και πιθανώς στους ιονιστές και αφυγραντήρες που έχουν κάποια μοντέλα.

Χρήσιμες πληροφορίες!| Πως λειτουργούν τα φίλτρα και οι εσωτερικοί ιονιστές

Στα κλιματιστικά υπάρχουν φίλτρα, τα οποία αφαιρούν από τον αέρα που κυκλοφορεί στο δωμάτιο τις τρίχες του κατοικίδιου που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι, μεγάλα σωματίδια σκόνης, βακτηρίδια και άλλα στοιχεία. Στόχος τους είναι να προστατέψουν όλους τους διαμένοντες ενός σπιτιού και κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (κυρίως τα μικρά παιδιά και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται αρκετά συχνά καθαρισμός των φίλτρων, έτσι ώστε ο αέρας που κυκλοφορεί στα δωμάτια να είναι πιο φρέσκος και καθαρός ενώ αυτή η συντήρηση είναι χρήσιμη και για τη διάρκεια ζωής του κλιματιστικού.

Υπάρχουν διάφορα φίλτρα όπως το:

Silver Ion (φίλτρο με σωματίδια Αργύρου το οποίο καταπολεμά πολύ αποτελεσματικά τα βακτήρια και περιορίζει την δράση τοιυς, προστατεύοντας από τοξίνες του αέρα που προκαλόυν αδιεθεσία, πονοκεφάλους, καταρροή).
Πολλαπλής δράσης (με την μοναδική τεχνολογία φιλτραρίσματος που διαθέτει, καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια, τη μούχλα, τη γύρη, τον καπνό από τα τσιγάρα
Nano Filter (Απορροφά δυσάρεστες οσμές από τον αέρα και καταπολεμά βακτήρια και ιούς)
3πλής δράσης (Εξουδετερώνει το 95% των βλαβερών μικροοργανισμών μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που έχει)

Βιολογικό (Εμποδίζει την εξάπλωση βλαβερών βακτηριδίων καθώς και συλλέγει πολύ αποτελεσματικά την σκόνη)
Electrostatic Dedusting (Παγιδεύει σκόνη, αιθαλομίχλη, μικροσωματίδια, καταπολεμώντας τυχόν αλλεργίες που μπορεί να προσκληθούν από σκόνες ή και τρίχες κατοικιδιών

Οι εσωτερικοί ιονιστές που υπάρχουν σε αρκετά προηγμένης τεχνολογίας κλιματιστικά απελευθερώνουν θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, οδηγώντας τα μικροσωματίδια πάνω στο αρνητικά φορτισμένο ηλεκτροστατικό φίλτρο. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται μία επιπλέον βοήθεια στην προσπάθεια για ακόμη καλύτερη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα χρήσης ιονιστή είναι:

  • Αντιβακτηριδιακή δράση
  • Κατά της Ρύπανσης
  • Κατά των δυσάρεστων οσμών
[post_ad]

Τέλος, μια σημαντική συσκευή που μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ατμόσφαιρα του δωματίου σου κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, είναι και ο υγραντήρας. Η ιδανική υγρασία μέσα σε ένα σπίτι εκτιμάται ότι πρέπει να κυμαίνεται από 40% έως και 55%.

Οι συγκεκριμένες συσκευές υπολογίζουν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα και αναλόγως υγραίνουν τον αέρα, χαμηλώνοντας ελαφρώς την ίδια στιγμή, τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο που είναι τοποθετημένοι.

| Αθόρυβο κλιματιστικό; Άλλο ένα πλεονέκτημα των κλιματιστικών Inverter!

Τα συμβατικά κλιματιστικά είναι πιο θορυβώδη από τα inverter ενώ μεγάλη σημασία έχει και η ισχύς της κάθε συσκευής. Ο θόρυβος στην εσωτερική μονάδα κυμαίνεται από 20-33 dB, και στην εξωτερική από 43 έως 56 dB. Αυτά τα (χαμηλά) επίπεδα θορύβου μοιάζουν με εκείνα ενός υπολογιστή, του οποίου είναι εν λειτουργία οι ανεμιστήρες του. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της συνεχόμενης λειτουργίας τους σε χαμηλές στροφές.

Ειδικά για τα παιδιά μικρής ηλικίας, η ποιότητα των φίλτρων θα βοηθήσει στην αποτροπή της εμφάνισης αλλεργιών και άλλων ερεθισμών του δέρματος καθώς και στην προστασία τους από την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων.


Από αυτά  – τα φίλτρα – κρίνεται η αποτελεσματική απορρόφηση βλαβερών στοιχείων από την ατμόσφαιρα των υπνοδωματίων και γι αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας για την υγεία των παιδιών σου.

Το μέγεθος του κλιματιστικού που θα μπει σε έναν τέτοιο – μικρότερο – χώρο, μπορεί να είναι σαφώς μικρότερο. Για παράδειγμα, σε ένα υπνοδωμάτιο 20 τμ (x 350), είναι κατάλληλο ένα κλιματιστικό της τάξης άνω των 7.000 BTU.

Χρήσιμες πληροφορίες!| Φορητά κλιματιστικά και ανεμιστήρες νέας γενιάς!

 Tα φορητά κλιματιστικά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που δουλεύουν  τα σταθερής τοποθέτησης κλιματιστικά. Η βασική διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούνται από μία μονάδα και όχι δύο. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εξωτερική μονάδα, διαθέτουν έναν εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα, που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση του ανεπιθύμητου αέρα μέσω κάποιου (εν μέρει) ανοιχτού παραθύρου μέσα στο δωμάτιο.

Στα πλεονεκτήματα του, προσμετράται πως δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση για να λειτουργήσει κάτι που το κάνει ιδιαίτερα βολική λύση για μεταφορά του σε κάποιο δωμάτιου του σπιτιού ή στο εξοχικό για παράδειγμα.

Οι ανεμιστήρες νέας γενιάς χρησιμοποιούν την τεχνολογία Air Multiplier για την αναρρόφηση του αέρα και τον πολλαπλασιασμό του έως και 18 φορές, παράγοντας μια  αδιάλειπτη και ομαλή ροή. Ο αέρας επιταχύνεται μέσω ενός δακτυλιοειδούς ανοίγματος, δημιουργώντας ένα ρεύμα που διέρχεται από μια αεροδυναμική ράμπα η οποία τον κατευθύνει. Αυτού του τύπου οι ανεμιστήρες δεν έχουν πτερύγια και γι αυτό είναι πιο ασφαλείς, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά.

Ακόμη και αν έχεις ήδη στο σπίτι σου κάποιο συμβατικό κλιματιστικό, εμείς σε προτρέπουμε να το αντικαταστήσεις.

Η προηγμένη τεχνολογία των σύγχρονων inverter, οι πολύπλευρές δυνατότητές τους αλλά και η αποτελεσματική προστασία που παρέχουν τα φίλτρα τους, υπόσχονται γρήγορη απόσβεση των επιπλέον χρημάτων που θα δαπανήσεις.

Πηγή
Τι air condition να αγοράσω; Χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά κλιματιστικού Reviewed by Live Tv on 4:47 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Κλιματιστικά & Air Condition Inverter © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.